Skip to Content

Waarom chippen mijn gellak nagels zo snel?

Niets is zo frustrerend als wanneer je net een mooie gellak manicure hebt aangebracht, maar deze na een paar dagen begint te chippen. Een perfecte gellak hoort minstens twee tot drie weken goed te blijven zitten, dus als je nagels veel sneller beginnen te slijten of te chippen, kan dat een teken zijn dat er iets misgaat in je proces. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken van het chippen van gellak en wat je kunt doen om het te voorkomen.

1. Onvoldoende voorbereiding van de nagels

Een van de belangrijkste oorzaken van snel chippen is een slechte voorbereiding van de nagel. Gellak hecht het beste op een schoon en droog nageloppervlak, zonder oliën of restjes van oude nagellak. Het niet goed dehydrateren van je nagels, oftewel het niet goed reinigen en ontvetten, kan ervoor zorgen dat de gellak niet goed blijft zitten. Zelfs iets eenvoudigs als het aanbrengen van lotion of het aanraken van je haar vóór je manicure kan oliën op je nagels achterlaten.

Oplossing: Zorg ervoor dat je nagels volledig schoon en droog zijn voordat je begint. Gebruik een nagelreiniger of een watje met alcohol om overtollige oliën te verwijderen en de nagelplaat te ontvetten.

2. Te dikke lagen gellak

Het is verleidelijk om dikke lagen gellak aan te brengen om een intensere kleur te krijgen, maar dit werkt vaak averechts. Dikke lagen drogen niet goed door, wat kan leiden tot luchtbelletjes of een slechte hechting, waardoor de lak sneller loskomt of afbreekt.

Oplossing: Breng altijd dunne lagen gellak aan. Het is beter om meerdere dunne lagen te gebruiken en deze goed te laten uitharden onder de lamp, in plaats van één dikke laag. Hierdoor krijgt de gellak de tijd om volledig te drogen en hecht het beter aan je nagels.

3. Gellak raakt de huid of nagelriemen

Als de gellak per ongeluk je nagelriemen of huid raakt, kan dit ervoor zorgen dat de lak loskomt. Wanneer de lak op de huid uithardt, vormt dit een zwakke plek waar de gellak snel kan gaan chippen.

Oplossing: Wees voorzichtig bij het aanbrengen van de lak en zorg ervoor dat je een kleine afstand houdt tussen de gellak en je nagelriemen. Gebruik indien nodig een houten stokje of een fijne kwast om overtollige lak van je huid te verwijderen voordat je de lak laat uitharden.

4. Geen goede uitharding

Een andere reden waarom gellak snel kan chippen, is het niet goed uitharden van de lak. Dit kan gebeuren als je een oude UV- of LED-lamp gebruikt die niet meer krachtig genoeg is, of als je de lak niet lang genoeg onder de lamp houdt.

Oplossing: Zorg ervoor dat je nagels de juiste tijd onder de lamp zitten (Striplac= 60 seconden). Controleer ook of je lamp nog goed functioneert. Oudere lampen kunnen minder efficiënt zijn naarmate ze langer gebruikt worden.

5. Nagelplaat te glad of beschadigd

Nagels die te glad zijn, bijvoorbeeld door overmatig buffen of natuurlijke gladheid, kunnen ervoor zorgen dat de gellak niet goed blijft zitten. Aan de andere kant, nagels die te beschadigd of dun zijn door overmatig vijlen of chemische behandelingen, zullen de gellak ook niet goed kunnen vasthouden.

Oplossing: Voor een betere hechting kun je de bovenste laag van je nagel licht buffen zodat er een beetje structuur ontstaat. Let er echter op dat je dit niet te vaak doet, omdat overmatig buffen je nagels kan verzwakken.

6. Gebruik van ongeschikte producten

Het mengen van producten van verschillende merken kan soms problemen veroorzaken, vooral als de samenstellingen niet goed op elkaar zijn afgestemd. Sommige merken werken simpelweg beter samen wanneer je hun eigen base coats, kleuren en top coats gebruikt.

Oplossing: Probeer producten van hetzelfde merk te gebruiken voor een consistente kwaliteit. Dit geldt voor de base coat, kleur en top coat.

Samenvatting: Zorg voor een perfecte gellak manicure

Het chippen van gellak is vaak het gevolg van fouten in het voorbereidings- of applicatieproces. Door ervoor te zorgen dat je nagels goed gereinigd en gedehydrateerd zijn, dunne lagen aan te brengen, en te vermijden dat de gellak je huid of nagelriemen raakt, kun je de levensduur van je manicure aanzienlijk verlengen. Bovendien is een goede uitharding onder een functionerende lamp essentieel voor een langdurige manicure. Met de juiste technieken en zorg kun je genieten van een mooie, chip-vrije gellak die wekenlang meegaat!

Hoe lang moeten je nagels rusten tussen gellak manicures?