Skip to Content

Moeten je nagels af en toe ademen?


Je hebt het misschien wel eens gehoord: “Je nagels moeten af en toe ademen.” Maar wat betekent dat precies, en is het eigenlijk wel waar? Het idee dat nagels moeten ademen is een wijdverspreide misvatting, maar de waarheid is dat nagels niet kunnen ademen, omdat ze geen zuurstof nodig hebben zoals je huid dat doet. In deze blogpost duiken we dieper in deze nagelmythe, en leggen we uit hoe je je nagels écht gezond houdt.


Kunnen je nagels ademen?


Nagels zijn gemaakt van keratine, een hard eiwit dat ook in je haar voorkomt. Deze keratine bestaat uit dode cellen en heeft geen bloedvaten of zenuwen, wat betekent dat nagels zelf geen zuurstof of voeding uit de lucht nodig hebben. In tegenstelling tot de huid, hebben nagels dus geen ademhalingsfunctie. 


Waar komt het idee vandaan dat nagels moeten ademen?


Het idee dat nagels moeten ademen komt waarschijnlijk voort uit ervaringen met broze of verkleurde nagels na veelvuldig gebruik van nagelproducten zoals gellak, acryl of gewone nagellak. Deze nagelproblemen hebben echter niets te maken met een gebrek aan zuurstof, maar kunnen het gevolg zijn van:


- Onjuiste nagelverzorging: Het te vaak verwijderen en opnieuw aanbrengen van nagelproducten zonder je nagels tussendoor te verzorgen kan ze zwakker maken.

 

- Te agressieve verwijdering van nagellak: Het gebruik van sterke removers of het vijlen van de bovenste laag van de nagel kan je nagels beschadigen.


- Gebrek aan hydratatie: Nagels kunnen uitdrogen door het gebruik van chemische producten en het ontbreken van hydratatie en nagelverzorging.


Hebben nagels een pauze nodig van nagelproducten?


Hoewel je nagels zelf niet hoeven te ademen, kan het goed zijn om ze af en toe een pauze te geven van nagelproducten zoals gellak, acryl en gewone nagellak. Dit geeft je nagels de kans om zich te herstellen van de slijtage die kan optreden bij het voortdurend dragen van nagelproducten. Hier zijn enkele redenen waarom een nagelpauze nuttig kan zijn:


1. Herstel van de nagelplaat: Bij frequent gebruik van nagelproducten, vooral als ze niet goed worden verwijderd, kan de nagelplaat dunner worden of zwakker aanvoelen. Een pauze geeft je nagels de kans om sterker te worden.


2. Hydratatie en voeding: Tijdens een nagelpauze kun je je nagels intensief verzorgen met oliën, nagelverharders en voedende behandelingen die de gezondheid van je nagels verbeteren.


(lees verder onder de foto)


Hoe houd je je nagels gezond? Tips en tricks


In plaats van je nagels te laten "ademen", kun je beter focussen op de juiste nagelverzorging. Hier zijn enkele tips om je nagels gezond en sterk te houden, zelfs als je regelmatig nagelproducten gebruikt:


1. Gebruik nagelriemolie: Nagelriemolie voedt niet alleen de nagelriemen, maar houdt ook je nagels flexibel en gehydrateerd. Dit voorkomt scheuren en splijten.


2. Vermijd agressieve verwijdering: Trek of pel nagellak nooit van je nagels af, want dit kan de bovenste lagen van je nagelplaat beschadigen. Gebruik altijd een zachte remover en vermijd hard vijlen.


3. Gebruik een nagelverharder: Als je merkt dat je nagels zwakker zijn geworden, kan een nagelverharder helpen om ze weer sterker te maken.


4. Bescherm je nagels bij huishoudelijke klusjes: Bij werkzaamheden met water of schoonmaakmiddelen is het verstandig om handschoenen te dragen. Dit voorkomt uitdroging en beschadiging van je nagels.


Conclusie: Nagels hebben geen ademhaling nodig, maar wel goede verzorging


Je nagels hoeven niet te ademen, omdat ze geen zuurstof opnemen uit de buitenlucht. De gezondheid van je nagels komt voort uit een goede verzorgingsroutine en het juiste gebruik van nagelproducten. Door je nagels goed te hydrateren, beschermend te behandelen en voorzichtig te zijn bij het verwijderen van nagelproducten, kun je genieten van mooie, gezonde nagels zonder dat je ze ‘adempauzes’ hoeft te geven.


Dus, in plaats van je nagels te laten ademen, focus op een gezonde nagelverzorging en geniet van prachtige, sterke nagels!

Is gellak ongezond voor je nagels?