Skip to Content

Hoe lang moeten je nagels rusten tussen gellak manicures?

Er is een hardnekkige mythe in de nagelwereld: je nagels moeten "rusten" tussen manicures om gezond te blijven. Maar hoe waar is dat eigenlijk? Veel mensen denken dat ze hun nagels regelmatig onbedekt moeten laten, zodat ze kunnen "ademen" en herstellen van nagellak of gellak. In deze blogpost bespreken we de waarheid achter deze mythe en geven we advies over hoe vaak je een nieuwe manicure kunt doen zonder je nagels te beschadigen.

Moeten je nagels echt 'ademen'?

Een veelvoorkomende misvatting is dat nagels moeten ademen, net zoals onze huid dat doet. Dit is echter niet waar. Nagels zijn opgebouwd uit keratine, een dood weefsel dat geen zuurstof nodig heeft om gezond te blijven. 

Dit betekent dat het niet nodig is om je nagels "rust" te geven door ze vrij van nagellak te houden. In plaats daarvan draait alles om goede verzorging en het correct aanbrengen en verwijderen van producten zoals nagellak of gellak.

De mythe van nagelrust ontkracht

Hoewel je nagels niet hoeven te ademen, kunnen ze wel beschadigd raken door agressieve behandelingen. De schade komt meestal door verkeerde verwijdering van nagellak of gellak, het te hard vijlen van de nagelplaat, of het gebruik van schadelijke producten.

Nagels worden niet direct zwakker van het dragen van nagellak of gellak, maar wél van:

  • Onzorgvuldig verwijderen: Als je gellak of gewone nagellak eraf trekt of schraapt, beschadig je de bovenste laag van je nagelplaat. Dit kan leiden tot broze, dunne nagels die snel breken.
  • Te vaak vijlen of buffen: Overmatig vijlen of buffen van de nagels kan ze uitdunnen en verzwakken.
  • Geen verzorging: Het regelmatig aanbrengen van nagellak zonder je nagels te verzorgen met oliën en hydraterende producten kan tot uitdroging en breuk leiden.

Hoe vaak kun je je nagels doen zonder schade?

Er is geen vaste regel voor hoe vaak je je nagels kunt doen, zolang je de juiste technieken gebruikt voor zowel aanbrengen als verwijderen. Hier zijn enkele richtlijnen om je nagels gezond te houden, zelfs bij regelmatige manicures:

  1. Laat gellak professioneel verwijderen of gebruik de juiste thuistechnieken
    Gellak kan veilig thuis worden verwijderd, zolang je de juiste methode gebruikt, zoals de Soak Off-methode. Vermijd het afpellen van de lak zonder de juiste producten, want dat kan de nagelplaat beschadigen. Als de lak moeilijk loslaat, wacht liever wat langer in plaats van te forceren.
  2. Nagelriemolie is je beste vriend
    Hydratatie is de sleutel tot sterke, gezonde nagels. Nagelriemolie voedt niet alleen je nagelriemen, maar zorgt er ook voor dat je nagels flexibel blijven, waardoor ze minder snel breken of splijten. Gebruik het dagelijks, vooral als je regelmatig gellak draagt.
  3. Geef je nagels soms een herstelmoment
    Hoewel het niet per se nodig is om je nagels een volledige rustperiode te geven, kan het helpen om eens in de zoveel tijd een herstelmoment in te lassen. Dit betekent niet dat je wekenlang zonder nagellak hoeft rond te lopen, maar eerder dat je een paar dagen kunt focussen op nagelverzorging en herstel, bijvoorbeeld met voedende behandelingen zoals een warme-oliebehandeling.
  4. Gebruik kwaliteitsproducten
    Slechte kwaliteit nagellak, base coats en removers kunnen meer schade aanrichten dan je denkt. Kies altijd voor producten van goede kwaliteit. 

Zijn er situaties waarin je je nagels moet laten rusten?

Hoewel je nagels niet hoeven te rusten tussen manicures, zijn er wel gevallen waarin het verstandig is om extra voorzichtig te zijn:

  • Na beschadiging: Als je merkt dat je nagels dun, gebroken of gespleten zijn door een foutieve verwijdering van gellak of nagellak, kan het een goed idee zijn om ze te laten herstellen en te behandelen met verzorgende producten.
  • Bij infecties of ontstekingen: Als je last hebt van een infectie, ontsteking of een andere nagelaandoening, is het belangrijk om je nagels onbedekt te laten en de juiste behandeling te volgen totdat ze volledig zijn genezen.

Conclusie

De mythe dat je nagels regelmatig moeten rusten tussen manicures is ontkracht. Zolang je nagels goed verzorgt, correct verwijdert en voedende producten gebruikt, kun je zonder problemen regelmatig een nieuwe manicure doen. Je nagels hebben geen rust of "adempauze" nodig – ze hebben vooral zorg en aandacht nodig om sterk en gezond te blijven. Dus lak ze gerust zo vaak als je wilt, maar vergeet niet om lief te zijn voor je nagels door goede nagelverzorgingsroutines aan te houden!

Gellak vs. gewone nagellak: Wat zijn de verschillen?