Skip to Content

Gellak vs. gewone nagellak: Wat zijn de verschillen?

Als je regelmatig je nagels lakt, heb je vast wel eens gehoord van gellak, ook wel bekend als gelpolish of Striplac. Maar hoe verschilt het precies van de traditionele nagellak die je in de winkel koopt? In deze blogpost vergelijken we beide soorten lakken op basis van duurzaamheid, droogtijd en hun invloed op je nagels. Zo kun je zelf bepalen welke het beste bij jou past.

1. Duurzaamheid: Langdurige glans of snelle touch-ups?

Een van de grootste verschillen tussen gellak en gewone nagellak is hoe lang ze mooi blijven zitten.

  • Gellak:
    Gellak staat bekend om zijn duurzaamheid. Na het aanbrengen moet het uitgehard worden onder een LED- of UV-lamp, waardoor het onmiddellijk hard en stevig is. Een goede gellak kan tot wel twee à drie weken perfect blijven zitten zonder te chippen, zelfs bij dagelijkse activiteiten zoals schoonmaken of typen. Dit maakt gellak ideaal voor mensen die geen tijd hebben om hun nagels vaak te lakken of die langdurige glans en kleur willen.
  • Gewone nagellak:
    Traditionele nagellak, hoe kwalitatief ook, begint meestal na enkele dagen te chippen, vooral als je vaak in contact komt met water of je handen veel gebruikt. Je zult het dus regelmatig moeten bijwerken. Voor wie graag afwisselt met kleuren of regelmatig een nieuwe look wil, kan gewone nagellak echter praktischer zijn, omdat het makkelijker en sneller aan te brengen en te verwijderen is.

2. Droogtijd: Geduld vs. Direct resultaat

  • Gellak:
    Een groot voordeel van gellak is dat het direct droog is na het uitharden onder een LED- of UV-lamp. Dit betekent dat je geen zorgen hoeft te maken over beschadigingen terwijl de lak nog droogt. Eenmaal uitgehard, is de lak volledig hard en kun je direct doorgaan met je dag zonder risico op deuken of krassen.
  • Gewone nagellak:
    Traditionele nagellak kan, afhankelijk van de formule, enkele minuten tot een uur duren om volledig te drogen. En zelfs als het aanvoelt alsof het droog is, kan het nog steeds gevoelig zijn voor deuken of krassen. Dit kan frustrerend zijn als je haast hebt of per ongeluk tegen iets aan stoot. Toch is de wachttijd voor veel mensen nog steeds een kleine prijs voor de eenvoudige aanbrengmethode en het gebruiksgemak.

3. Invloed op je nagels: Wat is beter voor je natuurlijke nagels?

  • Gellak:
    Gellak kan, als het niet goed wordt verwijderd, schade aan je natuurlijke nagels veroorzaken. Het is belangrijk om geduld te hebben tijdens het verwijderen en nooit de gellak van je nagels af te trekken, omdat dit je nagelplaat kan beschadigen. Kies voor de juiste Peel Off- of Soak Off-methode en gebruik altijd nagelverzorgingsproducten zoals nagelriemolie na het verwijderen van de lak. Als je gellak correct aanbrengt en verwijdert, kan het geen schade toebrengen aan je nagels.
  • Gewone nagellak:
    Gewone nagellak is over het algemeen minder schadelijk voor je nagels, vooral als je acetonvrije remover gebruikt. Het belangrijkste probleem bij traditionele nagellak is het uitdrogen van je nagels door veelvuldig gebruik van remover. Ook kunnen nagels verkleuren door donkere kleuren, tenzij je een base coat gebruikt. Over het algemeen is gewone nagellak wat minder belastend voor je nagels, maar net als bij gellak is regelmatige verzorging met nagelriemolie en hydraterende handcrème essentieel.

4. Aanbrengmethode en gemak: Salonervaring of snel thuis?

  • Gellak:
    Voor het aanbrengen van gellak heb je specifieke tools nodig, zoals een LED- of UV-lamp om de lak uit te harden. Dit maakt het proces iets technischer dan bij gewone nagellak. Het voordeel is dat je met de juiste producten thuis een professionele, langdurige manicure kunt creëren die er wekenlang prachtig uitziet. Hoewel het proces iets langer duurt dan bij gewone nagellak, krijg je er langdurige resultaten voor terug.
  • Gewone nagellak:
    Traditionele nagellak heeft geen extra tools nodig, behalve een flesje nagellak en eventueel een top- en base coat. Dit maakt het super toegankelijk en makkelijk om snel een kleurtje aan te brengen. Voor wie weinig tijd heeft of vaak van kleur wil wisselen, is gewone nagellak een geweldige optie. Je kunt het snel aanbrengen en ook zonder moeite weer verwijderen.

5. Kosten: Eenmalige investering of herhaaluitgaven?

  • Gellak:
    Hoewel de aanschaf van een LED- of UV-lamp en gellak in het begin een investering kan zijn, bespaar je op de lange termijn. Je kunt thuis dezelfde langdurige resultaten bereiken als in de salon, zonder telkens terug te hoeven gaan voor een nieuwe behandeling. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten, vooral als je regelmatig je nagels laat doen.
  • Gewone nagellak:
    Gewone nagellak is over het algemeen goedkoper in aanschaf, maar je zult vaker nieuwe lakjes nodig hebben omdat deze sneller chippen en je ze vaker opnieuw moet aanbrengen. Het voordeel is dat je een ruime keuze aan kleuren hebt voor een lagere prijs, maar je zult sneller door je lakjes heen gaan.

Conclusie

Gellak en gewone nagellak hebben allebei hun eigen voordelen, afhankelijk van je behoeften en levensstijl.

  • Kies voor gellak als je op zoek bent naar een langdurige, professionele afwerking die wekenlang mooi blijft zonder chippen. Ideaal voor wie weinig tijd heeft om nagels bij te werken en graag geniet van een salonkwaliteit manicure thuis.
  • Kies voor gewone nagellak als je van snelle en gemakkelijke toepassingen houdt, vaak van kleur wilt wisselen of gewoon de flexibiliteit wilt om zonder extra tools je nagels te doen. Dit is perfect voor wie houdt van variatie en regelmatig een nieuwe look wil proberen.

Of je nu kiest voor de langdurige glans van gellak of de eenvoudige charme van gewone nagellak, met de juiste producten en technieken kun je altijd genieten van prachtige nagels!

De voordelen van gellak thuis gebruiken